Guardians Of The Galaxy Vol. 2
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Category:
Κριτικές

Guardians Of The Galaxy Vol. 2. Η αναμονή επιτέλους τελειώνει, καθώς το πολυαναμενόμενο Guardians Of The Galaxy Vol. 2, έρχεται στην μεγάλη οθόνη στις 5 Μαΐου. Επειδή ωστόσο η ταινία έφτασε μια εβδομάδα νωρίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε μόλις την ευκαιρία να δούμε τι έχουν να πουν κάποιοι κορυφαίοι κριτικοί ταινιών για το τελευταίο blockbuster του Marvel Cinematic Universe.

Entertainment Weekly

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Ο Chris Nashawaty ξεκινά με μια θετική αναθεώρηση της προηγούμενης ταινίας, αναγνωρίζοντας ότι οι πρώτοι Guardians σημείωσαν μια εκπληκτικά ευχάριστη απόκλιση από τη συνήθη φόρμουλα που χρησιμοποιούν οι ταινίες με superheroes. Παρόλα αυτά δεν έλειψε να παραδεχθεί κιόλας ότι δυστυχώς το Vol. 2 – αν και γενικά είναι μια πολύ καλή Marvel ταινία – αποδεικνύει ότι το όλο στήσιμο αρχίζει να φαίνεται κάπως παλιό.

Το βασικό ζήτημα του Nashawaty είναι ότι συμβαίνουν τόσα πολλά που ορισμένοι βασικοί χαρακτήρες είναι υποχρεωμένοι να μένουν στο παρασκήνιο. Έτσι τι είναι αυτό που θα σοκάρει τους fans, εκτός από την έλλειψη αλληλεπίδρασης μεταξύ των Guardians – οι οποίοι διαχωρίζονται για το μεγάλο μέρος της ταινίας – είναι ότι το πολύ προχωρημένο ”εγώ” του Kurt Russell δεν έχει πλέον καθόλου εμφάνιση. Το Guardians Vol. 1 ήταν τόσο πρωτότυπο και απρόβλεπτο, που οι Guardians Vol. 2 έρχονται να μας πάνε ένα βήμα προς τα πίσω.

Variety

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Το χιούμορ που χρησιμοποιείται στην ταινία δεν είναι τόσο παλιό, όσο είναι υπερβολικό, σύμφωνα με τον Owen Gleiberman, ο οποίος θεωρεί ότι το Guardians Vol. 2 κάνει υπερπροσπάθεια στο να μας κάνει να γελάσουμε. Ο Gleiberman μάλιστα περιγράφει τη ταινία ως “μια επίπονη προσπάθεια διασκέδασης του κοινού”.

Ο κριτικός επισημαίνει επίσης το πόσο περίεργο δείχνει ότι το Vol. 2 εστιάζει περισσότερο στην ιστορία πίσω από την προέλευση του Peter Quill (aka Star-Lord). Αντί επομένως να εστιάζει σε μια φυσική εξέλιξη της ιστορίας, φαίνεται ότι το υλικό προκύπτει επειδή η ταινία χρειάζεται πράγματα για να συνεχίσει να συμβαίνει.

The Hollywood Reporter

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Η υποκεφαλίδα του κειμένου κριτικής στο THR αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η δεύτερη φορά δεν είναι γοητευτική”. Πράγματι, ο κριτικός Todd McCarthy πηγαίνει τόσο μακριά την κριτική του, καθώς αναφέρει ότι το Vol. 2 αφορά μια διαστημική όπερα στην οποία «η επιβίωση του σύμπαντος αντιμετωπίζεται με πιο ευαίσθητο τρόπο από τα προβλήματα του υπερήρωα μπαμπά».

Όπως το βλέπει ο McCarthy, το πρόβλημα στην δεύτερη ταινία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ομάδα των ηρώων που αγαπήσαμε τόσο πολύ, έχει μετατραπεί σε μια οργισμένη οικογένεια και μάλιστα όχι με τόσο διασκεδαστικό τρόπο.

Uproxx

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Συνδέοντας το Guardians με το Star Wars, ο Mike Ryan της Uproxx επισημαίνει πόσο παρόμοια δομημένα είναι τα Vol. 2 και The Empire Strikes Back, δεδομένου ότι και τα δύο χωρίζουν μια ομάδα χαρακτήρων που γνώρισε και αγάπησε το κοινό μέσα από την προηγούμενη ταινία – ένας κίνδυνος εξίσου μεγάλος σήμερα όπως ήταν πριν από 30 χρόνια.

Αυτό λοιπόν είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται σύμφωνα με τον Ryan, ο οποίος βλέπει αυτό το στοιχείο mix-and-match ως το ισχυρότερο μέρος του Vol. 2, καθώς επιτρέπει σε χαρακτήρες όπως ο Drax, ο Yondu και ο νεότερος Mantis να έχουν περισσότερο χώρο να λάμψουν μέσα στην ταινία.

The Wrap

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Ο Alonso Duralde του Wrap από την άλλη πλευρά, περιγράφει τον Vol. 2 ως μια ταινία που δεν πρόκειται να κερδίσει το κοινό, αν αυτό δεν είναι έτοιμο για αυτό. Αναγνωρίζει βέβαια ότι οι fans της πρώτης ταινίας που ήθελαν να δουν περισσότερα από το Vol 2, πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με αυτή τη δεύτερη ταινία.

Ο Duralde, σε αντίθεση με τον Ryan, δεν συμφωνεί με τον χωρισμό που γίνεται στην ομάδα των ηρώων, καθώς πιστεύει ότι λειτουργούν καλύτερα όταν είναι όλοι μαζί. “Γιατί να θυσιάσει κανείς την ιστορία για τους χαρακτήρες,” αναρωτιέται, “ειδικά εάν οι χαρακτήρες δεν δουλεύουν μαζί;” Η δύναμη αυτών των κινηματογραφικών ταινιών, όπως ο ίδιος το βλέπει, είναι οι ίδιοι οι Guardians, οπότε εάν οπωσδήποτε θέλουν να τους χωρίσουν, ας το κάνουν όπως στην περίπτωση των Avengers, δηλαδή εξαιτίας κάποιου κακού.

Nerdist

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Σε άμεση αντίθεση με τις παραπάνω κριτικές, ο Kyle Anderson αισθάνεται ότι το Vol. 2 δίνει σε όλους τους χαρακτήρες – από τους μεγαλύτερους μέχρι και τους μικρότερους – τη δυνατότητα να λάμψουν. Μάλιστα στην προσπάθεια του να περιγράψει αυτό το γεγονός αναφέρει ότι η εν λόγω ταινία μοιάζει πιο πολύ με μια κωμωδία επικεντρωμένη στις προσωπικότητες, παρά με μια επιστημονικής φαντασίας ιστορία, που βρίσκει κανείς σε comics.

Έτσι ο Anderson παρά τα όποια μικρά προβληματάκια μπορεί να βλέπει στην ταινία, εξακολουθεί να αισθάνεται ότι αυτή είναι “μία από τις καλύτερες περιπέτειες sci-fi που θα μπορούσε κανείς να δει”.

Empire

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Ο Chris Hewitt αναγνωρίζει, όπως και οι περισσότεροι άλλοι άλλωστε, ότι το Guardians Of The Galaxy Vol. 2 είναι χειρότερο από το Vol 1, δεδομένου ότι  έχασε το στοιχείο της έκπληξης. Ωστόσο, ευτυχώς αναγνωρίζει ότι ο σκηνοθέτης Gunn διατηρεί και πάλι την εστίαση στους χαρακτήρες, δημιουργώντας έτσι αρκετό όγκο πληροφοριών.

Ο Hewitt περιγράφει ακόμη την ταινία ως “άκαμπτη”, καθώς τονίζει ότι πάρα πολλά από τα αστεία της ταινίας παραπαίουν. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι είναι εύκολο να παραβλέψει το κοινό αυτά τα στοιχεία, όταν το σύνολο της ταινίας είναι ωραίο.

Screen Daily

Guardians Of The Galaxy Vol. 2

Ο Tim Grierson από το Screen Daily βλέπει την απόφαση να μετατραπεί το Vol. 2 σε μια “οικογενειακή υπόθεση” ως ένα θετικό στοιχείο, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα πραγματικά πονταρίσματα της ταινίας αφορούν στις ανθρώπινες στιγμές μεταξύ πατέρα και γιου, αδελφού και αδελφής κλπ. Υποστηρίζει επίσης ότι το Vol. 2 διαθέτει μια πιο δυναμική οπτική και συναισθηματική παλέτα από την προηγούμενη ταινία.

Ο Grierson αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη τεράστια ταινία από τη Marvel, αλλά αυτό που διαφέρει και είναι ελκυστικό παράλληλα εδώ είναι το λανθασμένο cast των χαρακτήρων. Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι ο Gunn παρουσιάζει το θέαμα με “γνήσιο πάθος”. Ο Grierson βλέπει επομένως το Vol. 2 ως “μία εντυπωσιακά αυτοτελής ταινία”.