Αφιέρωμα: Η εξήγηση τελευταίων σκηνών superhero ταινιών που μας μπέρδεψαν
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Category:
Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Σε γενικές γραμμές, οι ταινίες που αφορούν σε superheroes πρέπει να δουλεύουν αρκετά σκληρά προκειμένου να κρατήσουν τα πράγματα απλά για το κοινό.

Σκεφτείτε το! Στούντιο όπως η Disney, η Sony, και η 20th Century Fox έχουν στην κατοχή τους και επεξεργάζονται περιεχόμενα και υλικά τα οποία χρονολογούνται περισσότερο από μισό αιώνα πίσω και μάλιστα καλούνται αυτό το υλικό να το μετατρέψουν σε ταινίες, έχοντας απέναντί τους ένα τεράστιο θανατικό κοινό από nerds και fans που έχουν μεγαλώσει με τα comics αυτά.

Ως εκ τούτου λοιπόν, είναι εύκολο να καταλάβουμε το λόγο που πολλές από αυτές τις ταινίες συχνά καταλήγουν να μας προκαλούν σύγχυση ως προς το τι ακριβώς συνέβη τελικά. Η ανάγκη των συντελεστών να συμπιέσουν τη διάρκεια των ταινιών σε συνδυασμό με την επιθυμία τους για όλο και μεγαλύτερη επέκταση του κινηματογραφικού σύμπαντος έχουν ως απόρροια κάποιες τελευταίες σκηνές ταινιών να μας δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα. Κάπως έτσι λοιπόν και αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε και να εξηγήσουμε κάποιες από τις πιο συγκεχυμένες τελευταίες σκηνές γνωστών superhero ταινιών.

X-Men: Days of Future Past

X-Men: Days of Future Past

Οι κλασικοί fans της ιστορίας μπορεί να είχαν μπερδευτεί κάπως από τις τελευταίες έξτρα σκηνές της ταινίας X-Men: Days of Future Past, οι οποίες απεικόνιζαν μία νέα μυστηριώδη φιγούρα που αργότερα βέβαια όπως αποκαλύφθηκε στο X-Men: Apocalypse επρόκειτο για τον πιο δυνατό κακό στην ιστορία των X-Men. Αυτό ωστόσο που μπερδεύει κατά κύριο λόγο την κατάσταση σε αυτή την ταινία δεν είναι τόσο οι τελευταίες σκηνές όσο το γενικότερο σενάριο της, το οποίο ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι του Wolverine στο χρόνο μέσα από το οποίο αλλάζει το παρελθόν και επιστρέφει σε ένα «αίσιο τέλος» όπου οι νεκροί χαρακτήρες είναι πλέον ζωντανοί και ένα τεράστιο τμήμα της ιστορίας έχει αλλάξει.

Όλη αυτή η αλλαγή λοιπόν του παρελθόντος έχει προκαλέσει ένα νέο μέλλον το οποίο εξαφανίζει τελείως πολλές ταινίες X-Men. Η πρώτη Wolverine ταινία, επικεντρωνόταν στην πρώτη συνάντηση του Wolverine με τον William Stryker και όλα τα συναφή επακόλουθα αυτής, στιγμές που στην ουσία δεν ισχύουν πλέον. Κάπως έτσι δεν ισχύει ούτε η ταινία X-Men 3, η οποία επικεντρωνόταν στην Jean Gray και το γεγονός ότι χάνει τον έλεγχο των δυνάμεών της ως Phoenix Force, σκοτώνει τον Cyclops και έπειτα σκοτώνεται και η ίδια, καθώς πλέον και οι δύο αυτοί χαρακτήρες είναι ζωντανοί και πάλι. Στην πραγματικότητα, ο λόγος που η Jean είναι ακόμα ζωντανή έχει διερευνηθεί κάπως σε επόμενο sequel της ιστορίας, το οποίο βέβαια κατέληξε σε ένα ακόμα μπερδεμένο τέλος.

X-Men: Apocalypse

X-Men: Apocalypse

Το X-Men: Apocalypse είναι από εκείνες τις σπάνιες ταινίες στις οποίες τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες διαπλέκονται. Είναι αναμφισβήτητα η πιο ακριβή παραγωγή κόμικς που γυρίστηκε ποτέ, ωστόσο κάποια από τα μειονεκτήματα είναι ότι χαρακτηρίζεται από έναν ​​άνισο τόνο μεταξύ των σκηνών (πάμε από την τραγωδία στο δυνατό μουσικό κομμάτι του Quicksilver και πάλι πίσω στην τραγωδία), είναι η σύγχυση που μας προκαλεί το διφορούμενο ήθος των χαρακτήρων (ο Xavier ανταλλάσσει πειράγματα με τον κολλητό του Magneto, την στιγμή που μόλις έχει ισοπεδώσει κάποιες μεγάλες πόλεις), είναι οι παράξενες μάχες που κυμαίνονται από τηλεπαθητική μάχη μεταξύ εγκεφάλων, σε μαζικές φωτιές ενάντια στον αντίπαλο.

Η μεγαλύτερη όμως σύγχυση απ ‘όλα είναι στον τρόπο που οι X-Men νίκησαν τον Apocalypse και στο τι ακριβώς εννοούσε με τα τελευταία του λόγια: «Όλα αποκαλύφθηκαν.»

Στα κόμικς, η Phoenix Force είναι μία αθάνατη κοσμική οντότητα αφιερωμένη στην εκκαθάριση του σύμπαντος με στόχο την εξέλιξη της ζωής και έτσι υπάρχουν δύο πιθανά συμπεράσματα: Ο Apocalypse μπορεί να ήταν ευτυχής που το ον που τον νίκησε εξυπηρετεί επίσης την εξέλιξη – με τον δικό του βέβαια τρόπο. Η πιο σκοτεινή όμως ερμηνεία θέλει τον Apocalypse να γνωρίζει πως η δύναμη που τον σκότωσε κάποια στιγμή θα στραφεί ενάντια στους εχθρούς του και για αυτό το λόγο είχε αυτήν την αντίδραση. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ότι η Jean Gray θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις δυνάμεις της μόνο για καλό σκοπό.

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy

Σε σύγκριση με κάποιες άλλους superheroes, οι περισσότεροι από τους Guardians of the Galaxy ήταν αρκετά απλοί χαρακτήρες. Η ταινία αφορούσε μέσα σε όλα τα άλλη στη δύναμη της φιλίας, δίνοντας παράλληλα μια υπόσχεση στο κοινό για περισσότερες περιπέτειες σε επόμενες ταινίες της σειράς. Ωστόσο, υπήρχε ένα μυστηριώδες στοιχείο: αφού οι Nova Corps σκάναραν το DNA του Star-Lord, επιβεβαίωσαν ότι περιείχε στοιχεία μιας αρχαίας και μυστηριώδους φυλής. Από τη στιγμή λοιπόν που είδαμε την ανθρώπινη μητέρα του Star-Lord, το συμπέρασμα που βγάλαμε ήταν ότι ο πατέρας του πρέπει να είναι κάποιου είδους εξωγήινος.

Σε αυτό το ερώτημα ωστόσο έρχεται να απαντήσει απευθείας το Guardians of the Galaxy Vol. 2. Ο συγγραφέας-σκηνοθέτης James Gunn αποκάλυψε ότι ο πατέρας του Star-Lord είναι με κάποιο τρόπο ένας ΄’ζωντανός πλανήτης΄’. Αυτή λοιπόν η περίεργη εξέλιξη εξηγεί ακριβώς τον λόγο που η Infinity Stone δεν κατέστρεψε τον Star-Lord, αφού όπως όλα δείχνουν αυτή η εξωγήινη καταγωγή του τον προστάτευσε από τον θάνατο.

Thor: The Dark World

Thor

O αναπόφευκτος θρίαμβος του Thor και η ανανέωση του ειδυλλίου με την Jane Foster ήρθαν πραγματικά σαν ανακούφιση σε αυτή την ταινία. Ωστόσο, ένα σκηνικό της ταινίας ήταν αυτό που έκανε πολλούς fan να απορήσουν για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την πλοκή. Σε αυτό λοιπόν το σκηνικό, οι Asgardians επιπόλαια αναφέρουν ότι το Aether που ανακτήθηκε από τον Thor είναι μία από τις Infinity Stones, την οποία είναι πολύ επικίνδυνο να κρατήσουν στην Asgard δεδομένου ότι εκεί ήδη κρατάνε το Tesseract. Η σκηνή όπως αποκαλύφθηκε στην συνέχεια, εξυπηρετεί τελικά δύο λειτουργίες. Από την μία βοηθά στην κατανόηση της μεγάλης απειλής του Thanos, ο οποίος προσπαθεί να συγκεντρώσει όλες τις πέτρες στην εξουσία του με στόχο να γίνει παντοδύναμος και ασταμάτητος. Από την άλλη όμως καθιερώνει και τον Collector ως κάποιον που θα μπορούσε να είναι απειλή στην συνέχεια. Συγκεκριμένα ύστερα από τα λόγια του «Πάει η μία, μένουν ακόμα πέντε» υποδηλώνεται ότι υπάρχουν βλέψεις από τον ίδιο για αυτές τις πέτρες και έτσι είναι πολύ πιθανό να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες ταινίες.

Captain America: The Winter Soldier

Captain America The Winter Soldier

H ταινία Captain America: Winter Soldier ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες Captain America ταινίες, αφού κατάφερε να αποτελέσει πιο πολύ ένα κατασκοπικό θρίλερ με σούπερ ήρωες, παρά μία αμιγώς superhero ταινία. Αυτό ωστόσο που και εδώ έκανε το κοινό να απορεί, ήταν η σχέση των Scarlet Witch και Quicksilver, η οποία ήταν στο επίκεντρο. Τα πάντα σχετικά με αυτή τη σκηνή φαίνονται σαν να είναι ξένα σε σχέση με το όλο στήσιμο της ταινίας Winter Soldier, οπότε πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί τελικά οι συντελεστές αποφάσισαν να την εντάξουν. Η απάντηση στην ερώτηση είναι: «τα δικαιώματα του χαρακτήρα.» Οι Quicksilver και Scarlet Witch είναι mutants, πράγμα που σημαίνει ότι κατά κανόνα δεν θα μπορούσαν να εμφανιστούν έξω από κάποια X-Men ταινία. Παρόλα αυτά όλα αυτά τα χρόνια στα comics οι χαρακτήρες αυτοί παρουσιάζονται ως Avengers, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη Marvel να τους εντάξει στο MCU με την προϋπόθεση όμως να μην αναφέρονται ως mutants. Αυτή λοιπόν η σκηνή έδωσε τη δυνατότητα στην Marvel να εναντιωθεί στην 20th Century Fox χρησιμοποιώντας τη δική της εκδοχή του Quicksilver πριν καλά-καλά εμφανιστεί ο χαρακτήρας στο X-Men: Days of Future Past. Έτσι κατάφερε να εμφανίσει τους χαρακτήρες ως πειράματα – θαύματα της Hydra.

Avengers: Age of Ultron

Avengers: Age of Ultron

Μιλώντας για τα Infinity Stones, πήραμε μια πρώτη γεύση για αυτά στην ταινία The Avengers: Age of Ultron. Σε μία από τις έξτρα σκηνές της ταινίας βλέπουμε τον Thanos να αρπάζει το γάντι λέγοντας, «Καλά, θα το κάνω εγώ.» Επειδή η σκηνή αυτή είναι πολύ σύντομη, είναι πολύ πιθανό κάποιοι να απόρησαν για τη σημασία των λέξεων αυτών, ακόμα και αν ήδη γνώριζαν ότι ο Thanos είναι η μελλοντική απειλή του MCU.

Στην πραγματικότητα μέσα από την σκηνή αυτή καταλαβαίνουμε ότι ο Thanos έχει στείλει διάφορους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά ως τώρα, όπως τον Loki στην ταινία The Avengers και τον Ronan στο Guardians of the Galaxy. Παρόλα αυτά η κατάληξη αυτή καθιστά σαφές ότι ο Thanos έρχεται στην Γη προκειμένου να μαζέψει μόνος του τις Πέτρες. Συγκεκριμένα από ένα ταξίδι στη Γη θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε δύο από τις έξι πέτρες που χρειάζεται – τη Mind Stone, η οποία τώρα δίνει δύναμη στον Vision και τη Time Stone, που χρησιμοποίησε ο Dr. Strange για να σώσει τον πλανήτη από τον Dormammu. Ακόμα υπάρχει η Soul Stone, την οποία δεν έχουμε δει ακόμα στο MCU και η οποία είναι επίσης πολύ πιθανό να βρίσκεται στην Γη.

Deadpool

Deadpool

Αν αναλογιστεί κανείς το ύφος της ταινίας Deadpool, θα συνειδητοποιήσει ότι οι κομμένες σκηνές στο τέλος της ταινίας δεν ήταν και τόσο παράξενες. Ωστόσο, η οπτική αυτή λεπτομέρεια με τον Deadpool να μιλά στο κοινό φορώντας μπουρνούζι κάνει τρομερή εντύπωση ειδικά σε αυτούς που δεν ήταν οπαδοί της δεκαετίας του ’80. Συγκεκριμένα, η σκηνή σχετίζεται με το τέλος της ταινίας του 1896 ”Η πιο κουφή μέρα του Φέρι Μπούλερ”, όπου ο John Hughes εμφανίζεται στο σπίτι του να φορά μπουρνούζι και κοιτάζοντας απευθείας στην κάμερα, λέει στο κοινό «να πάει σπίτι του!». Έτσι λοιπόν κι ο Deadpool εμφανίζεται σε ένα παρόμοιο σπίτι, φορώντας ένα παρόμοιο μπουρνούζι, πειράζοντας το κοινό λέγοντας να μην περιμένουν έξτρα σκηνή μιας κι δεν έχει λεφτά η παραγωγή. Τελικά η σκηνή κλείνει με τον Deadpool να λέει «Chicka Chicka» στο ύφος του τραγουδιού «Oh Yeah» το οποίο επίσης ακούστηκε στην ταινία του 1986.

The Amazing Spider-Man 2

The Amazing Spider-Man 2

Ο Andrew Garfield ήταν εξαιρετικός ως Peter Parker, η Emma Stone ως Gwen Stacey και μαζί έκαναν το πιο απολαυστικό ζευγάρι superhero που υπήρξε ποτέ. Παρ ‘όλα αυτά, το Amazing Spider-Man 2 είχε κακούς με μπερδεμένη προέλευση, που σίγουρα μπέρδεψαν το κοινό. Η απάντηση ωστόσο και εδώ είναι σύντομη κι αφορά στη προσπάθεια της Sony να ξεκινήσει ένα νέο κινηματογραφικό σύμπαν αφιερωμένο στο Spider-Man. Συγκεκριμένα μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί ακόμα να είναι στο τραπέζι, βάσει του οποίου η Sony ήθελε να συγκεντρώσει όλους τους κακούς του Spider-Man, γνωστούς ως Sinister Six. Αυτός είναι ο λόγος που ο μυστηριώδης άντρας χρησιμοποιούσε διάφορους εξοπλισμούς: χρησίμευε στο να δοθεί έμφαση σε χαρακτήρες όπως ο Doctor Octopus και ο Vulture.