Top 10 Ταινίες της Disney
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Category:
Top 10

Η Disney αναμφίβολα αποτελεί την πιο αγαπημένη εταιρεία δημιουργίας κινουμένων σχεδίων και μάλιστα λόγω των ταινιών της έχει λατρευτεί ιδιαίτερα από μικρούς και μεγάλους κατά την διάρκεια των χρόνων. Το στούντιο έχει καταφέρει να χαραχτεί στις καρδιές μας αφού όχι μόνο δεν επιβραδύνει τη παραγωγή ταινιών με το πέρασμα των χρόνων, αλλά αντίθετα δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο να εξελίσσεται και να κρατάει υψηλό το ενδιαφέρον του κοινού της. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει κάνει εξαίσιες συνεργασίες με την Marvel και την Lucasfilm με σκοπό να βοηθήσει στην επέκταση των κινηματογραφικών συμπάντων τους. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κανείς να ξεχωρίσει μερικές από τις ταινίες της Disney, ωστόσο σε αυτό το Top 10 θα προσπαθήσουμε να επιλέξουμε 10 από τις πιο κλασικές και διαχρονικές ταινίες που η Disney έχει προσφέρει, χωρίς ωστόσο να έχουμε συμπεριλάβει τα blockbuster του MCU και τις Star Wars περιπέτειες.

The Lion King

Top 10

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών πραγματικά αποτελεί το καλύτερο αντιπροσωπευτικό δείγμα της δύναμης και μοναδικότητας της Disney! Η ταινία του 1994 είναι πλούσια σε εντυπωσιακά τοπία και σε μια τρομερή ποικιλία χαρακτήρων. Πάνω από όλα αυτά όμως, κυριαρχούν τα βαθιά συναισθηματικά στοιχεία τα οποία έρχονται να δώσουν άλλο νόημα στην ταινία. Για τα παιδιά, είναι εύκολο να καταλάβουν τη χαρά του Simba, την ανάγκη για ελευθερία και την αίσθηση της απώλειας μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Για τους γονείς από την άλλη η γενικότερη μαγεία της ταινίας και των χαρακτήρων της είναι αυτό που τους καθηλώνει!

Η σύζευξη των οπτικών στοιχείων και της δυναμικής πλοκής του σεναρίου μαζί με την εξαιρετική μουσική επένδυση, είναι και ο λόγος που το Lion King εξακολουθεί να βασιλεύει ως δημοφιλής επιλογή και να αποτελεί τη μεγαλύτερη ταινία της Disney όλων των εποχών. Μέχρι την άφιξη του Toy Story 3 το 2010, ήταν επίσης η μεγαλύτερη νίκη box office στην ιστορία των animated ταινιών.

Up

Top 10

Όπως και πολλές άλλες κλασικές ταινίες της Disney, έτσι και η ταινία UP (2009) των Pete Docter και Bob Peterson σημαδεύτηκε για την μουσική που την συνόδευσε (ο συνθέτης Michael Giacchino κέρδισε μάλιστα Όσκαρ για αυτήν την ταινία). Ωστόσο, αυτό που στην ουσία έκανε αυτή την ταινία να ανήκει σε αυτό το Top 10 είναι η γοητευτική συνεργασία μεταξύ των κύριων χαρακτήρων, του νεαρού προσκόπου και του μουτζούφλη γέρου.

Μαγευτικό και γεμάτο με πολύχρωμες εικόνες, το Up ξεχωρίζει ως μια αξέχαστη περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, ύστερα από την οποία είμαι σίγουρη ότι ποτέ δεν ξανά είδατε τα μπαλόνια με τον ίδιο τρόπο!

Beauty and the Beast 

Top 10

Η Πεντάμορφη και το Τέρας έχει ακουμπήσει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων για τον απλό λόγο ότι μια κοπέλα αποφασίζει να μην κρίνει έναν άνθρωπο από την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά αντίθετα κοιτάει βαθιά μέσα στη ψυχή του και βρίσκει τη δική της απόλυτη ευτυχία. Σίγουρα αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι σε κάποια φάση πριν τον ερωτευτεί φυλακίστηκε από το τέρας. (Ούπς!) Η ομορφιά σε αυτή τη κλασική ταινία του 1991 βρίσκεται στον οπτικό δυναμισμό και στα απίστευτα για την εποχή soundtracks, τα οποία ήταν η αιτία να κερδίσει ο Alan Menken δύο Όσκαρ παρακαλώ!

Η Πεντάμορφη και το Τέρας ξεχωρίζει επίσης για την έξυπνη σύζευξη των ανθρωπίνων χαρακτήρων με ένα νέο εμπορικό σήμα της μυθολογίας που είναι η μαγική κατάρα που μεταμόρφωσε τον όμορφο αυτόν νέο σε Τέρας, αλλά και τους υπόλοιπους χαρακτήρες σε άψυχα κατά μία έννοια αντικείμενα.

Frozen

Top 10-frozen

Όπως και οι περισσότερες από τις θεαματικές κινηματογραφικές επιτυχίες της Disney, το Frozen του 2013 είναι μια ταινία με κύρια χαρακτηριστικά τα μοναδικά τραγούδια και τις πριγκίπισσες. Αντί λοιπόν να προσφέρει μόνο έναν κύριο χαρακτήρα (πριγκίπισσα), στο Frozen υπάρχουν δύο πριγκίπισσες, η Anna και η Elsa, κάνοντας έτσι την ιστορία The Snow Queen του Hans Christian Andersen να φαντάζει σαν κάτι λιγότερο θλιβερό και περισσότερο παιχνιδιάρικο!

Παράλληλα όμως η ταινία αυτή είναι εκπληκτικά όμορφη από άποψη σκηνικών. Το καταπράσινο βασίλειο που παγώνει από την οργή της Elsa αποτελεί ένα φανταστικό σκηνικό, αλλά και η γενικότερη ψυχρή ατμόσφαιρα που χρησιμεύει ως φόντο σε αυτή τη ζεστή αδελφική περιπέτεια, επιτρέπει στους χαρακτήρες να ξεχωρίζουν με έναν ιδιαίτερα μοναδικό τρόπο.

The Incredibles

Top 10

Η εκπληκτική αυτή περιπέτεια κινουμένων σχεδίων του Brad Bird The Incredibles βγήκε πολύ πριν καθιερώσει η Marvel ολόκληρο το κινηματογραφικό της σύμπαν με υπερήρωες σε ένα στήριγμα του σύγχρονου κινηματογράφου. Ακόμη βέβαια και αν πλέον είμαστε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι σούπερ ήρωες κατακλύζουν τις σύγχρονες υπερπαραγωγές, αυτή η ταινία εξακολουθεί να αποτελεί μια ευχάριστη υπενθύμιση ότι οι υπερήρωες είναι ότι πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον μπορεί να δει κανείς, ακόμα και αν πρόκειται για animated ταινία.

Φυσικά και το The Incredibles είναι πολύ πιο καρτουνίστικο από οποιαδήποτε ταινία του MCU ή DCEU, αυτό είναι δεδομένο, αλλά είναι μοναδικός ο τρόπος που εκμεταλλεύεται το ευρύ φάσμα ικανοτήτων των χαρακτήρων σε μια ταινία κινουμένων σχεδίων, μεταφέροντας τους θεατές σε ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ταξίδι.

Inside Out

Top 10

Tο Inside Out μπόρεσε με έναν εκπληκτικό τρόπο να παρουσιάσει τον τρόπο που το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί, τον τρόπο που τα διάφορα συναισθήματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά και μάχονται ενωμένα με άμεσο στόχο τον έλεγχο του κεντρικού χαρακτήρα του ατόμου και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Σε αυτή την animated ταινία, οι σκηνοθέτες Pete Docter και Ronnie del Carmen πήραν την ψυχική και συναισθηματική αναστάτωση της εφηβείας και τα μετέτρεψαν σε μια ευφάνταστη ιστορία περιπέτειας.

Στην ιστορία μας παρουσιάζεται η προσπάθεια ενός χαρακτήρα να προσαρμοστεί σε ένα νέο, άγνωστο προς αυτό περιβάλλον, όταν η οικογένεια του αποφασίζει να μετακομίσει σε μια άλλη πόλη και όλα αυτά με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Ενώ πολλές από τις καλύτερες ταινίες της Disney επικαλούνται την φαντασία προκειμένου να δημιουργήσουν μία ιστορία, το Inside Out δανείζεται στοιχεία της πραγματικότητας για να προσφέρει μια νέα υπαρξιακή θεωρία με μια διασκεδαστική animated ταινία.

Aladdin

Top 10

H Disney οδήγησε πραγματικά το κοινό σε έναν ολόκληρο νέο κόσμο με αυτή τη ταινία του 1992, η οποία επικεντρώνεται στην ιστορία ενός ανθρώπου που κατά τύχη σκοντάφτει πάνω σε ένα μαγικό λυχνάρι που περιέχει ένα ιδιόμορφο τζίνι (ο ρόλος παίζεται από τον Robin Williams και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραστάσεις του ηθοποιού στην ιδιαίτερα διακεκριμένη καριέρα του) και το οποίο μάλιστα είναι πολύ πρόθυμο να τον ακολουθήσει στην μαγική του βόλτα.

Το μαγευτικό τοπίο, τα υπέροχα τραγούδια του Alan Menken, καθώς και η πληθώρα των αξιομνημόνευτων χαρακτήρες (ναι, ακόμη και του Jafar!) είναι κάποια από τα στοιχεία που έκαναν αυτή τη ταινία να κατακτήσει μια θέση στη καρδιά μας.

Peter Pan

Top 10

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε από το Peter Pan (1953), είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να παραδινόμαστε από την νεότητα και φυσικά… ότι ποτέ δεν πρέπει να χαμογελάμε σε έναν κροκόδειλο! Κατά τη διάρκεια των χρόνων έχουν γίνει πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους προσπάθειες να αναδημιουργήσουν τη μαγεία του Peter Pan και της Χώρας του Ποτέ, από μιούζικαλ μέχρι νέες σύγχρονες παραγωγές, αλλά τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει αγγίξει την μαγεία της πρώτης έκδοσης. Ήταν διασκεδαστική, απλή και εξακολουθεί να στέκεται άθικτη στο πέρασμα του χρόνου!

Finding Nemo

Top 10

Μπορεί το Finding Dory να είναι η πιο προσοδοφόρα ταινία του franchise, αλλά το Ψάχνοντας τον Νέμο (2003) ήταν αυτή που στην ουσία άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία του sequel. Η ταινία του Andrew Stanton ακολουθεί τις περιπέτειες ενός clownfish που ονομάζεται Marlin και μιας ξεχασιάρας μπλε Tang που ονομάζεται Dory στην προσπάθειά τους να βρουν τον Nemo, τον γιο του Marlin, που χάθηκε μακριά στον ωκεανό. Μια εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων, με μοναδικές αξέχαστες ατάκες και απίστευτο γέλιο.

Lady and the Tramp

Top 10

Ακόμα σκεφτόμαστε και συζητάμε αυτήν την χαρακτηριστική με τα σπαγγέτι σκηνή και η αλήθεια είναι εκεί η Λάιδη και ο Αλήτης (1955) πάντα καταφέρνουν να μας προκαλούν αισθήματα πείνας, αλλά και ρομαντισμού. Πρόκειται για την ιστορία μιας σωστής και καθώς πρέπει σκυλίτσας η οποία προσγειώνεται κατά λάθος σε μια εταιρεία αδέσποτων σκύλων προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Σίγουρα και τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας είναι εξαιρετική ταινία, αλλά δυστυχώς δεν μένει άλλο κενό στην λίστα για να τα συμπεριλάβω!

Η πιο ενοχλητική πτυχή αυτής της ταινίας, μετά από μελέτη, είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιος κλασικός κακός, όπως για παράδειγμα ήταν η Cruella de Vil. Σίγουρα, υπήρχαν εκείνες οι σιχαμένες δίδυμες γάτες, αλλά η πρόκληση του να υπάρχει μια μεγαλύτερη ανθρώπινη απειλή ίσως και να έλειπε από αυτό το animation. Όπως και να έχει ακόμα και έτσι φαίνεται ότι η ταινία εντυπωσίασε το κοινό και έτσι επάξια πλέον βρίσκεται σε αυτό το Top 10!