Αφιέρωμα – Νέο Spinoff του Lord of the Rings
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Category:
Αφιερώματα

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (Lord of the Rings) είναι μια τεράστια ταινία που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να μένει στις πρώτες θέσεις της καρδιάς μας! Ο J.R.R. Tolkien σε αυτή τη ταινία κατάφερε και δημιούργησε μία μοναδική ιστορία φαντασίας, η οποία ενέπνευσε στη δημιουργία τριών συνολικά ταινιών που όμοιων δεν έχουμε ξανά δει. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τον ενθουσιασμό μας όταν η εταιρεία HarperCollins ανακοίνωσε ότι ένα spinoff της ιστορίας του Tolkien που αφορά στους Beren και Luthien πρόκειται να δημοσιευθεί ως αυτόνομο μυθιστόρημα το 2017, ακριβώς έναν αιώνα μετά από το ξεκίνημα του Tolkien να το γράφει.

Τα κομμάτια της ιστορίας ενώνονται από τον γιο του Tolkien.

Beren and Lúthien

Ο JRR Tolkien έχει γράψει πάρα πολλές ιστορίες για τη Μέση Γη, ωστόσο μερικές από αυτές είναι ελλιπείς ή αντιφατικές. Μετά το θάνατό του, ο γιος του Christopher επεξεργάστηκε μερικές από αυτές τις ελλιπείς συλλογές όπως τα Unfinished Tales και The Silmarillion και έτσι το Beren και Luthien είναι η δεύτερη προσπάθεια του Christopher να δουλέψει και να επεξεργαστεί το backstory της Μέσης Γης που ο πατέρας του είχε ξεκινήσει, σε ένα αυτόνομο πλέον μυθιστόρημα. Η πρώτη προσπάθειά του ήταν το The Children of Húrin, μια αδυσώπητα άθλια ιστορία για μια καταδικασμένη από μια τρομερή κατάρα οικογένεια. Ευτυχώς η ιστορία των Beren και Luthien είναι πολύ πιο αισιόδοξη για την οποία μάλιστα ο Tolkien είχε παράξει και σκεφτεί πολλαπλές εκδόσεις της βασικής ιστορίας. Το πλήρες μυθιστόρημα που αναμένουμε να κυκλοφορήσει θα είναι μία ανάμειξη όλων αυτών των πηγών μαζί σε μία (ελπίζουμε) ολοκληρωμένη ιστορία που θα βγάζει νόημα.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα πολύ πριν το Lord of the Rings.

Beren and Lúthien

Παρά το γεγονός ότι τους Beren και Luthien τους είδαμε στον ίδιο κόσμο με την ιστορία του Hobbit και του Lord of the Rings, στην ουσία αυτοί εντοπίζονται 6.500 χρόνια νωρίτερα. Για να το θέσουμε πιο συγκεκριμένα, η γη στην οποία η ιστορία μας λαμβάνει χώρα βρίσκεται κάτω από τον ωκεανό σε ένα μαζικό κατακλυσμό περίπου τέσσερις χιλιετίες πριν τα χόμπιτ εμφανιστούν ως είδος. Ο κόσμος δεν είχε καν το ίδιο σχήμα, δεδομένου ότι ένας ιδιαίτερα θυμωμένος Θεός άλλαξε βίαια το σχήμα του από επίπεδο σε στρογγυλό μεταξύ των δύο αυτών ιστοριών. Με άλλα λόγια: ίσως δεν πρέπει να περιμένουμε τους αγαπημένους μας χαρακτήρες όπως ακριβώς τους ξέραμε.

Ο Sauron είναι ο μόνος χαρακτήρας που επιστρέφει.

 Beren και Luthien

Ο μόνος χαρακτήρας που θα εμφανιστεί πέρα από το Lord of the Rings και στην ιστορία των Beren και Luthien είναι ο Sauron, ο οποίος έχει τη δικαιολογία ότι είναι αθάνατος. Αν και φαίνεται σαν την απόλυτη απειλή στο LOTR, ο Sauron είναι ουσιαστικά μια ‘δεύτερης κατηγορίας’ και σημασίας κακός για τους Beren και Luthien. Αυτός προκαλεί κάποια προβλήματα (σε ένα σημείο ταΐζει τους συντρόφους του Beren σε ένα λύκο), αλλά σε καμία περίπτωση η δύναμή του δεν συγκρίνεται με της Luthien ή του μαγικού της σκύλου Huan.

Η πραγματική απειλή στην ιστορία είναι το αφεντικό του Sauron, ο Morgoth, ο οποίος είναι ο αυθεντικός σκοτεινός άρχοντας στη μυθολογία του Tolkien. Ο Morgoth είναι τόσο ισχυρός που για να νικηθεί χρειάζεται να τον αντιμετωπίσει ένας τεράστιος στρατός αγγέλων. Ακόμα και ο Sauron τον φοβάται και είναι τρομοκρατημένος από αυτόν και μάλιστα όχι αδίκως, αφού ως απόλυτη πηγή του κακού, ο Morgoth είναι πίσω από τη δημιουργία των δράκων, των Orcs, των λυκανθρώπων και των trolls. Για να μην αναφέρουμε ότι έχει ως προσωπικούς φύλακες balrogs! (Είδαμε ένα τέτοιο πλάσμα να ‘σκοτώνει’ το Gandalf.)

Πρόκειται για τη πιο προσωπική ιστορία του Tolkien.

Beren και Luthien

Η σύζυγός του Tolkien, η Edith, ήταν η έμπνευση του πίσω από τον όμορφο χαρακτήρα της Luthien, της οποίας τα τραγούδια κατάφεραν να μαγέψουν μέχρι και τον Morgoth. Το ζευγάρι συναντήθηκε όταν ο Tolkien ήταν 16 κατά τη διάρκεια κάποιων ταξιδιών του. Ο κηδεμόνας του Tolkien του απαγόρευσε να βλέπει την Edith, αλλά ο ίδιος παρέμεινε βαθιά ερωτευμένος και έτσι τελικά στα 21 του αποφάσισε να την ζητήσει. Ο Tolkien έγραψε αργότερα στο γιο του Christopher για την ιστορία αγάπης τους λέγοντας:

“Εκείνες τις ημέρες τα μαλλιά [της Edith] ήταν κατάμαυρα, το δέρμα της λευκό, τα μάτια της πιο φωτεινά από ότι τα είχε δει ποτέ και μπορούσε να τραγουδήσει και να χορέψει.”

Η Luthien είναι η πιο δυναμική ηρωίδα του Tolkien.

Beren και Luthien

Μία από τις κοινές κριτικές που γίνονται για το Lord of the Rings και το The Hobbit είναι ότι όλοι σχεδόν οι ήρωες είναι άνδρες. Μάλιστα το βιβλίο The Hobbit δεν έχει ούτε ένα θηλυκό χαρακτήρα. Η Eowyn στέκεται ουσιαστικά μόνη της στα βιβλία LOTR, αν και ο Peter Jackson ήταν σε θέση να επεκτείνει σημαντικά και το ρόλο της Arwen για τις ταινίες.

Το Beren και Luthien φαίνεται να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, όταν ο πατέρας της Luthien δίνει στον Beren μια δοκιμασία προκειμένου να κερδίσει το χέρι της κόρης του. Όταν όμως ο Beren και όλοι οι άλλοι άντρες αποτυγχάνουν καταστροφικά, η κατάσταση αλλάζει και η Luthien πρέπει να ξεφύγει από τον πατέρα της και να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον Sauron προκειμένου να σώσει τον αγαπημένο της πολεμιστή από το μπουντρούμι του. Αλλά και στο υπόλοιπο της ιστορίας ο χαρακτήρας αυτός είναι πολύ δυναμικός και ενεργός αφού καταφέρνει με επιτυχία να κλέψει ένα ανεκτίμητο κόσμημα από τον Morgoth παίρνοντας αποτελεσματικά την κατάσταση στα χέρια της και εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να παντρευτεί τον άντρα που αγαπά.

Οι Αετοί σώζουν την κατάσταση και πάλι.

Lúthien and Beren

Σε μια παλαιότερη εκδοχή της ιστορίας που είχε κυκλοφορήσει, οι Luthien και Beren κλέβουν το κόσμημα από το στέμμα του Morgoth, αλλά στη συνέχεια βρίσκονται παγιδευμένοι χωρίς να έχουν καμιά ελπίδα διαφυγής. Όσο λοιπόν ο σκοτεινός υπηρέτης του Άρχοντα πλησιάζει, φαίνεται βέβαιο ότι οι ήρωες θα συλληφθούν και θα υποβληθούν σε αφάνταστα βασανιστήρια, ωστόσο μια μεγάλη ανατροπή συμβαίνει και έτσι τρεις τεράστιοι αετοί εμφανίζονται από το πουθενά και τους μεταφέρουν μακριά με ασφάλεια. Αν αυτό σας ακούγεται πολύ οικείο, είναι επειδή ο Tolkien χρησιμοποίησε την ίδια ιδέα για να σώσει τον Bilbo και τους νάνους στο The Hobbit, καθώς και τους Sam και Frodo στο τέλος του LOTR. Χάρη όμως στην ιστορία των Beren και Luthien, γνωρίζουμε  ότι οι αετοί κάνουν αυτό το κόλπο εδώ και τουλάχιστον 7000 χρόνια.

Οι Beren και Luthien ήταν οι αυθεντικοί Aragorn και Arwen.

Beren and Lúthien

Μια πτυχή του spinoff που θα είναι οικεία στους Fans του Lord of the Rings είναι η κεντρική ιστορία αγάπης. Ακριβώς όπως ο Aragorn και η Arwen, έτσι και οι Beren και Luthien είναι θνητός και αθάνατο ξωτικό-πριγκίπισσα αντίστοιχα. Όπως η Arwen, έτσι και η Luthien υποψιάζεται ότι η σχέση τους θα προκαλέσει μεγάλη θλίψη, αλλά αγαπά τόσο πολύ τον Beren που δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει. Όπως ο Elrond, έτσι και ο πατέρας της Luthien, ο Thingol είναι αντίθετος με τη σχέση.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των ιστοριών είναι ότι η Luthien και ο πατέρας της δρουν πραγματικά για αυτά που θέλουν να κάνουν σε αντίθεση με τους Elrond και Arwen που φαίνεται να είναι αλλεργικοί στο να κάνουν το παραμικρό. Για παράδειγμα, ο Elrond προειδοποιεί την Arwen ότι ο Aragorn αναπόφευκτα θα πεθάνει κάποια στιγμή, ενώ ο πατέρας της Luthien αποφασίζει να κάνει το θάνατο του Beren αναπόφευκτο, ιδανικά με ένα τσεκούρι. Η Luthien καταφέρνει να τον πείσει να μην δολοφονήσει προσωπικά τον αγαπημένο της, αλλά ο Thingol δέχεται ο Beren να παντρευτεί τη κόρη του μόνο αν καταφέρει να κλέψει ένα από τα κοσμήματα στο στέμμα του Morgoth. Αυτή όμως είναι μια αδύνατη αποστολή και έτσι ο Thingol αναμένει από αυτό τον φρικτό θάνατο του Beren και μόνο. Ευτυχώς βέβαια η Luthien είναι εξίσου δυναμική με τον πατέρα της και έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι ο Beren θα ολοκληρώσει την αποστολή του επιτυχώς.

Έχουμε την εισαγωγή κάποιων νέων πλασμάτων.

Beren and Lúthien

Αν έχετε βαρεθεί τα Orcs και τους δράκους, τότε είστε σε καλό δρόμο αφού το Beren και Luthien εισάγει μερικά συναρπαστικά νέα πλάσματα στον κόσμο της Μέσης Γης, συμπεριλαμβανομένων των βρικολάκων και λυκανθρώπων. Δυστυχώς, οι εκδοχές της ιστορίας που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής δεν μας δίνουν πολλές λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα μοιάζουν αυτά τα πλάσματα. Τα Βαμπίρ προφανώς μοιάζουν με νυχτερίδες και μπορούν να πετάξουν, αλλά τίποτα πέρα από αυτό δεν είναι σίγουρο. Οι λυκάνθρωποι της ιστορίας από την άλλη εμφανίζονται ως γιγάντιοι λύκοι, αλλά δεν είναι σαφές ακόμα αν μπορούν να μεταλλαχθούν σε άνδρες, όπως οι λυκάνθρωποι της μυθολογίας μας. Τέλος στο ποίημα του Tolkien “The Lay της Leithian” δεν φαίνεται οι λυκάνθρωποι και τα βαμπίρ να μισούν το ένα το άλλο, όπως μέχρι τώρα εμείς ξέρουμε.

Μέσα από το Beren και Luthien επηρεάζεται η ιστορία του Lord of the Rings.

Beren and Lúthien

Beren and Lúthien

Ακόμα κι αν η ιστορία εξελίσσεται στο αφάνταστα μακρινό παρελθόν, το Beren και Luthien στην πραγματικότητα παίζει ένα απροσδόκητα σημαντικό ρόλο στο Lord of the Rings. Αν έχετε δει τις ταινίες, ίσως θυμάστε την όμορφη σκηνή στην οποία η Arwen αποφασίζει να εγκαταλείψει την αθανασία της για να μείνει με τον Aragorn. Αλλά πώς μπορεί κάποιος απλά να αποφασίσει να μην είναι αθάνατος; Ε λοιπόν είναι χάρη στην Luthien, της οποίας το λυπητερό τραγούδι συγκίνησε το Θεό Valar και την άφησε να γίνει θνητή έτσι ώστε να μπορεί να είναι με τον Beren ακόμα και μετά τον θάνατό τους.

Οι απόγονοι των Luthien και Beren ήταν μισοί ξωτικά και μισοί άνθρωποι και μάλιστα προς τιμήν της γενναίας απόφασης της Luthien, ο Valar επέτρεψε στους απογόνους της να επιλέξουν αν ήθελαν να είναι θνητοί ή αθάνατα ξωτικά. Για παράδειγμα, ο Elrond επέλεξε να είναι ξωτικό, ενώ ο αδελφός του Elros αποφάσισε να είναι άνθρωπος. Ως κόρη του Elrond, η Arwen μπορούσε να κάνει την ίδια επιλογή. Παρά λοιπόν την προτροπή του πατέρα της, η ίδια αποφάσισε να είναι θνητή.